Nyhetsbrev om Karriär

Aldrig tidigare har karriär- och kompetensfrågor legat så högt upp på agendan hos ledningsgrupper och chefer.

Företag och organisationer har strategiska mål om att få igång den interna rörligheten, öka förståelsen och göra något åt den allt för höga externa rörligheten eller aktivt arbeta med de strategiska kompetensförsörjningsfrågorna och få dem injackade i verksamhets- och affärsplanerna.

Angreppssätten varierar – ETT sätt är att öka förståelsen för individers motivation och drivkrafter, synliggöra karriärvägar, stämma av mål och motiv i medarbetarsamtalen samt att stötta chefer i de strategiska kompetensförsörjningsfrågorna.

Läs mer i vårt nyhetsbrev: Nyhetsbrev om Karriär

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: