Fyra timmar och vi kom fram till konkreta åtgärder som hade med vår enhet att göra!

För en tid sedan var jag iväg på ett konferenshotell för att möta en grupp, enhet, som hade en lunch-till-lunch-konferens för att kicka igång verksamhetsåret. Enheten jobbade delvis tillsammans i olika konstellationer och i vissa delar av verksamheten jobbade medarbetare med likasinnade på andra myndigheter i landet. Chefen önskade få hjälp med att starta igång en dialog kring team, roller och engagemang. Karriär & Kompetens fick uppdraget att leda denna process. Vi  tog hjälp av vår dialogduk TEAMDUKEN.

Duken är gjord som så att den engagerar alla runt bordet med konkreta frågeställningar och diskussionspunkter där gruppen runt bordet på ett kreativt och inbjudande sätt behöver engagera sig för att ta sig igenom de olika avsnitten.  Antal runt varje bord är 3-5 personer och allt går på tid. Efter ca 3 timmar är själva dialogduksarbetet klart och därefter tar vi vid och samlar upp vad som har diskuterats runt borden och får ner detta i en handlingsplan för enheten. Därefter indentifieras ett antal fokusområden “att jobba vidare med” samt varje individ får en individuell handlingsplan att fylla i utifrån de insikter diskussionerna har gett.

I just det här uppdraget var enheten i vissa delar ett tydligt team, beroende på deras specifika uppdrag och de övriga tillhörde enheten, men delade mycket av sin vardag med andra myndigheter. Vi satte de som var tydligt team på enheten tillsammans och övriga delade vi upp i mindre grupper. De sistnämnda hittade sina områden som de kunde diskutera kring och de definierade teamen hade sina områden som de diskuterade. Oavsett gruppindelning fick varje grupp meningsfulla diskussioner som alla utmynnade i konkret handlingsplan som syftade till att öka samarbete, effektivitet och trivsel på enheten.

Efteråt fick jag mail från chefen, som var väldigt nöjd med insatsen:

“Teamduken var en överraskande givande övning som både gamla och nya i teamet hade stor behållning av. Duken gav oss ett strukturerat sätt att komma i mål med många svåra frågor som vi sällan diskuterar till vardags. De flesta i teamet är otåliga och vill ta nästa steg i teamutveckllingen så snart som möjligt!

Tack för en givande dag!”

Det är sådana här dagar som gör det extra roligt att gå till jobbet!

Läs mer om våra dialogdukar här: >>

TeamDuken2017-2.indd

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.