Framtida ledare!

Har din organisation rätt kapten på skutan? Även imorgon?

båtEn kompetent kapten har alltid varit avgörande för att få en effektiv och nöjd besättning, för att komma till rätt hamn i rätt tid.

Vad som är en kompetent ledare betyder  naturligtvis olika, beroende på vart vi ska, vilka utmaningar som är i tiden och vilka förväntningar och behov uppdragsgivare och besättningen har.

abc Karriär & Kompetens ab är glada över att få jobba med ett flertal organisationer som förstått att uppmärksamma värdet av att erbjuda en framsynt chefsförsörjning. De jobbar aktivt med att identifiera vilken slags ledare verksamheten behöver och med att attrahera, välja och utveckla morgondagens ledare.

Eskilstuna kommun
I Eskilstuna kommun har man under flera år satsat på ett utvecklingsprogram ”Framtidens ledare”. Ett omfattande arbete kring urval av deltagare har man sett som en avgörande förutsättning för att vaska fram de bästa chefsämnena. A och O är att anta  deltagare som verkligen vill vara ledare och som har den potential som matchar kommunens krav på framtida chefer.

Ett rekryteringsföretag har hjälp till att vaska fram deltagare från de interna kandidaterna. Under arton månader deltar tjugo presumtiva ledare i utvecklingsprogrammet. Programmet bygger på utbildningsdagar, studiebesök, skuggning – både enskilt och i grupp – litteraturstudier och projektarbete. abc Karriär & Kompetens ab har jobbat mycket nära ansvarig för utbildningen. I tider när det varit sparbeting så har satsningen på ”Framtidens ledare” varit orubbad.  85% av deltagarna (från tidigare program) jobbar idag som chefer inom kommunen.

SMHI
SMHI är en annan framsynt organisation som har jobbat i flera år med utvecklingsprogram för presumtiva ledare. De som blir utvalda till programmet får först gå ett livs- och karriärutvecklingsprogram hos Karriär&Kompetens. I programmet reflekterar de över sitt eget ledarskap; sina ideal, drivkrafter, förmågor men också farhågor och tänkbara fallgropar. De resonerar mycket kring frågan ”Vilken slags ledarskap passar mig?”

Deltagargruppen gör därefter en behovsanalys – där insikterna från karriärutvecklingsprogrammet kommer väl till pass – och bygger ett utvecklingsprogram tillsammans med ledarutvecklingsansvarig från SMHI. Det innehåller mentorskap, studiebesök och seminarier som ger kunskap om SMHI och processer för ledning&styrning samt teman som deltagarna identifierat som väsentliga och svåra, t.ex. konflikthantering och effektiva möten.

Behöver din organisation göra mer, eller få inspiration, för att utveckla morgondagens ledare?


Vi erbjuder tjänster inom följande 4 områden:

  • Identifiera vilken slags chef- och ledarskap verksamheten behöver
  • Välja rätt deltagare till utvecklingsprogram
  • Planera och genomföra utvecklingsprogram
  • Följa upp och utvärdera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s